Tutaj możesz zadać pytanie lekarzom specjalistom lub
przeczytać odpowiedzi ekspertów na poszczególne pytania.

Żylaki
Zadaj nowe pytanie
Początek 1 2 Dalej Koniec
ODPOWIEDZ
Człowieku, 38 let, Kraków
2017-04-28 09:35
Byłam u dwoch naczyniowcow diagnoza ta sama.VSM nieposzerzona 5mm niewydolna VSP nieposzerzona wydolna to jest Konczyna dolna prawa.ukrwienie kończyn doln.prawidłowe, tętno wyczuwalne w miejscach typowych.niskonapieciowy refleks.pod kolanem mam zylsks. Mam przepisane pończochy tylko ze jeden zalecił 1 klasę W drugi 2 klasę. Co mam robić?dziękuję
dr. Marcin Kucharzewski
2017-04-28 09:35
Witam. Sprawa dobory wyrobów uciskowych jest dość indywidualna a z drugiej strony dośc jednoznacznie określona. Osoba z żylakami może nosić wyroby o 1 i 2 stopniu kompresji i obaj lekarze mieli rację. Drobnej osobie z niedużymi żylakami i niezbyt nasilonymi objawami zwykle zalecam 1 klasę ucisku. Osobom nieco tęższym, z dużymi żylakami i nasilonymi objawami (puchnięcie nóg lub ciężkość) 2 klasę. Wiele osób rozpoczynających stosowanie wyrobów uciskowych zniechęca się do ich stosowania ze względu na zbyt duży ucisk. Stąd myślę, że można rozpocząć od 1 klasy i zobaczyć na ile przyniesie ulgi. Jest tańsza i bardziej komfortowa w noszeniu i łatwiejsza w zakładaniu. Po przyzwyczajeniu się i przy niedostatecznej poprawie stanu można spróbować 2 klasę..
ODPOWIEDZ
Płeć nie została wprowadzona, 38 let, Krajow
2017-04-28 08:44
Kdp VSM 5MM NIEWYDOLNA VSPnieposzerzona wydolna.ukrwiwnie tętnicze prawidłowe. Reflux na całej notce zastawki uszkodzone.Prosze powiedzieć jaki stopień ucisku.byłam i dwóch naczyniowcie będę 1 klasa, drugi 2 klasa.zylak pod kolanem
dr. Marcin Kucharzewski
2017-04-28 08:44
Witam. Sprawa dobory wyrobów uciskowych jest dość indywidualna a z drugiej strony dośc jednoznacznie określona. Osoba z żylakami może nosić wyroby o 1 i 2 stopniu kompresji i obaj lekarze mieli rację. Drobnej osobie z niedużymi żylakami i niezbyt nasilonymi objawami zwykle zalecam 1 klasę ucisku. Osobom nieco tęższym, z dużymi żylakami i nasilonymi objawami (puchnięcie nóg lub ciężkość) 2 klasę. Wiele osób rozpoczynających stosowanie wyrobów uciskowych zniechęca się do ich stosowania ze względu na zbyt duży ucisk. Stąd myślę, że można rozpocząć od 1 klasy i zobaczyć na ile przyniesie ulgi. Jest tańsza i bardziej komfortowa w noszeniu i łatwiejsza w zakładaniu. Po przyzwyczajeniu się i przy niedostatecznej poprawie stanu można spróbować 2 klasę..
ODPOWIEDZ
Człowieku, 35 let, Toruń
2017-02-03 21:44
Noszę podkolanówki po skleroterapii,pierwszy stopień ucisku. Martwię się o stopy.Żyły na kostce są tak scisniete ze jak zdejmuje podkolanowki na noc to widać tylko zarys żył. Po jakimś czasie napełnianiają się one krwią. To normalne? Nie zaszkodzi to moim stopom?
dr. Marcin Kucharzewski
2017-02-03 21:44
Witam. Podkolanówki w pierwszym stopniu ucisku są dość quot;słabequot; wiec nie powinny wywołać jakiś większych problemów. Istotne jest kiedy była wykonana ta skleroterapia? . Ten sposób konsultacji niestety nie daje możliwości jednoznacznej oceny. Jeśli Pacjencja/pacjentka są w okolic Katowic to zapraszam do gabinetu-Drozd 32 205 13 13. A jeśli nie to powinien skontaktować się z lekarzem prowadzącym leczenie.
ODPOWIEDZ
Człowieku, 53 let, Cieplice
2016-10-15 21:09
Mam pytanie mam przewlekłą niewydolność żył odstrzałkowej vsp w narazie nieduąym stopniu i również oczuwam ciężkość nóg wieczorem , mam prace głównie siedzącą i skłonności dziedziczne . Mam pytanie jaki produky kompresyjny byłby dla mnie najlepszy lekarz sugerował mi żeby najlepiej na całą noge choć jeszcze na nogach nie widać żylaków . Słyszałem że te produkty są grube i ciężko się je zakłada .
dr. Marcin Kucharzewski
2016-10-15 21:09
Odpowiedź Praca siedząca i brak aktywności fizycznej to prawdopodobnie główne powody Pani dolegliwości - tzn ciężkości nóg. Na pewno niewydolność żylna ma tez w tym swój udział. Co prawda główna (podstawową) metoda leczenia żylaków i niewydolności głównych pni naczyniowych (jak Pani w swoim przypadku napisała VSP) jest operacja. Niemniej operacja (czy to metoda klasyczną - wycięcie, czy też nowoczesnymi ale nierefundowanymi metodami - zwane potocznie quot;laserquot;, quot;klejequot;, quot;para wodnaquot; itp) nie jest konieczna w trybie pilnym. Co do metod kompresjoterapii. Jeżeli niewydolność żylna dotyczy żył zlokalizowanych na podudziu to w zupełności mogą wystarczyć podkolanówki. Nie ma przeciwwskazań do noszenia pończoch czy rajstop. Nowoczesne wyroby kompresyjne są delikatne i praktycznie nie różnią się wyglądem od eleganckich pończochy czy rajstop - maja różne kolory i wzory . Na pewno znajdzie Pani coś dla siebie. istotna sprawą przy doborze produktu jest siła ucisku. Dla osoby z niewielka niewydolnością wystarcza wyroby profilaktyczne lub w pierwszej klasie ucisku, noszone w ciągu dnia. Przed dobraniem i zakupem należy sprawdzić stan ukrwienia kończyn. To może stwierdzić lekarz badając obecność quot;tętna na stopiequot; czyli tętna na tętnicach piszczelowych (przedniej i tylnej) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
Człowieku, 36 let, Katowice
2016-09-14 17:34
Czy przy zdiagnozowanej niewydolności żylnej (jednej nogi) można ćwiczyć na tzw. taśmach - TRX ? Chodzi mi o ćwiczenie: podciąganie się trzymając taśmy w rękach jak również przysiady z ich użyciem oraz czy można ćwiczyć na quot;fitnessiequot; bez obciążania (hantle).
dr. Marcin Kucharzewski
2016-09-14 17:34
Witam. Ćwiczenia z obciążeniem i dużymi ciężarami nie są przeciwwskazane ale na pewno będą zwiększały objawy niewydolności żylnej i obecne żylaki mogą ulegać powiększaniu. Stosowanie wyrobów uciskowych może w znacznym stopniu rekompensować wpływ wysiłku. Dla osób z niewydolnością żylna zalecany jest spacer, basen, ćwiczenia izometryczne. Przed dobraniem i zakupem należy sprawdzić stan ukrwienia kończyn. To może stwierdzić lekarz badając obecność quot;tętna na stopiequot; czyli tętna na tętnicach piszczelowych (przedniej i tylnej) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
Człowieku, 52 let, jelenia Góra
2016-09-02 10:59
Mam od roku doleglwości jak ciężkości nóg głównie wieczorem , zmęczenie nóg nieraz skurcze łydek a w najbliższej rodzinie bliskie osoby miały dolegliwości z żylakami u mnie nie ma widocznych zmian na nogach lecz są zmiany w żyłach głębokich , a pracuje jako kierowca lekarz rodzinny zalecił abym nosił rajstopy przeciwżylakowe w stopniu profilaktycznym bo mówił że są lepsze od tabletek , nie wiem czy takie rajstopy pomogą , wiem że one są dosyć grube i nie wiem czy warto je nosić bo jestem mężczyzną
dr. Marcin Kucharzewski
2016-09-02 10:59
Witam Dla właściwego udzielenia porady powinien Pan opisać bardziej obszernie zmiany w układzie głębokim Pańskich żył. - jak zostały one stwierdzone - badaniem lekarskim, usg doppler i czego dotyczą - niewydolność zastawkowa???? Czy badanie wykonane było przez specjalistę z zakresu chirurgii naczyń czy tez przez lekarza rodzinnego. Czy obecność tych zmian to tylko Pana przypuszczenie. Praca siedząca i brak aktywności fizycznej to prawdopodobnie główne powody Pana dolegliwości - tzn ciężkości nóg. Na pewno niewydolność żylna ma tez w tym swój udział. Dodatkowo powodem Pańskich dolegliwości oprócz opisanych powyżej jest też przewlekłe uszkodzenie/przeciążenie kręgosłupa związane z wykonywana pracą. Co do metod kompresjoterapii. Jeżeli nie ma Pan widocznych żylaków to w zupełności mogą wystarczyć podkolanówki. Nie ma jednak przeciwwskazań do noszenia pończoch czy rajstop - jednak rozumiem Pana, że takie wyroby mogą być dla Pana krepujące. Na pewno znajdzie Pan coś dla siebie. Istotna sprawą przy doborze produktu jest siła ucisku. Dla osoby z z takimi objawami jak Pan opisuje na początek powinny wystarczyć w pierwszej klasie ucisku, noszone w ciągu dnia lub w trakcie pracy, np jeśli prowadzi Pan samochód nocą. Generalnie nie nosi się ich w trakcie snu. Przed dobraniem i zakupem należy sprawdzić stan ukrwienia kończyn. To może stwierdzić lekarz badając obecność quot;tętna na stopiequot; czyli tętna na tętnicach piszczelowych (przedniej i tylnej) Co do grubości podkonaówek- te w pierwszej klasie ucisku sa stosunkowo cienkie, porównywalne do quot;nmormalnych skarpetquot; choć mocniej uciskaja nogę. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ
Człowieku, 60 let, Wrocław
2016-06-21 16:51
Dzień dobry.Badanie: Zylaki bez zapaleń żył,bez obrzęków.Fizykalnie.Żylaki kończyn dolnych a zwłaszcza prawej.Bez obrzęku i zmian troficznych. Tętno na stopach.Bez objawów rozciągowych.W wykonanym USG układu żylnego kk dolnych: Układ żył głębokich obustronnie prawidłowy.Układ żył powierzchniowych: .Kończyna dolna prawa:VSP prawidłowa.VSM całkowicie niewydolna i poszerzona zwłaszcza w odcinku bliższym refluks obecny.Żylaki uda i podudzia w jej dorzeczu. Operacja jesienią a teraz podkolanówki II stopnia.Boję się tej zakrzepicy,mam jeszcze 4 miesiące do zabiegu.Czy mogę spokojnie czekać bo jakoś Pan doktor nie był bardzo rozmowny. Noszę te podkolanówki ale obecnie odczuwam lekki ból w prawej nodze w udzie.Na udzie są grube żylaki.Czy mam je nosić do czasu operacji.Dziękuję za odpowiedz.
dr. Marcin Kucharzewski
2016-06-21 16:51
Witam serdecznie Operacja żylaków nie jest operacją wymagającą pilnego ani natychmiastowego zakwalifikowania i zoperowania pacjenta. Praktykuje się zaplanowanie zabiegu wycięcia żylaków na okres od jesieni do późnej wiosny, aby uniknąć operowania w tzw quot;gorącequot; miesiące letnie, bo sprzyja to powikłaniom po zabiegach. Nie dotyczy to operacji tzw małoinwazyjnych - laser (EVLT), RF MOCA, skleroterapia , która wiąża sie z mniejszym urazem okołooperacyjnym , ale nie sa refundowane przez NFZPonadto zwykle potrzeby jest czas na wykonanie szczepienia na wzw tybu B - tzw quot;żóltaczkęquot; mimo że nie jest ono obowiązkowe to jednak jest nadal zalecane. Cześć pacjentów ,która nie decyduje się na lecenie zabiegowe z powodu np strachu przed operacja lub nie może być zoperowana z powodu chorób współistniejących jako jedyna formę leczenia stosuje podkolanówki lub pończochy uciskowe. Ból może sie czasami pojawiać i być związany z obecnością zylaków lub uciskiem przez pończochę. może byc tez objawem zapalenia i zakrzepicy w obrebie zylaka. wtedy okolica jest zwykle tkliwa, zaczerwieniona i wyczuwalne jest zgrubienie w tym miejscu. Jednak na podstawie tylko opisu bez badana nie jest mozliwe rozróżnienie który przypadek występuje.
ODPOWIEDZ
Płeć nie została wprowadzona, 47 let, Kołobrzeg
2016-02-25 19:44
Witam. Siedem dni temu miałam oprację zyl metoda Babcocka. Lekarz zalecił stosowanie pończochy uciskowej lub rajstop klasy I czy to prawidlowe zalecenie po operacji?
dr. Marcin Kucharzewski
2016-02-25 19:44
Witam. Standardowo stosuję po operacji bandażowanie (bandaż elastyczny) przez 5-7 dni non stop ze zmiana opatrunku codziennie ponownym zabandażowaniem. Następnie zaleciłbym stosowanie pończochy w drugim stopniu ucisku w ciągu dnia. Do wyrażenia opinii brak jest pełnej informacji. Warto natomiast zapytać bezpośrednio operującego chirurga dlaczego wybrał mniejszy stopień ucisku
odpowiedz
Płeć nie została wprowadzona, 57 let, ŻARY
2015-03-11 14:30
Witam.Moją dolegliwością jest pojawienie się na prawej łydce grubej żyły.Denerwuje mnie to bo nie mogę już zakładać jasnych rajstop gdyż przy dłuższym chodzeniu staje się bardzo widoczna.Ostatnio zakupiłam podkolanówki z Aries i postanowiłam je nosić ale nie wiem czy to jest wystarczające.Jak długo w ciągu dnia powinnam je nosić ponieważ na opakowaniu nie ma dokładniejszego opisu.I czy powinnam udać się z tym problemem do lekarza pierwszego kontaktu aby dał mi skierowanie do poradni naczyniowej?Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
dr. Marcin Kucharzewski
2015-03-11 14:30
Witam Panią. Wg przytoczonego opisu ma Pani po prostu żylaki - to te żyły na nodze. Noszenie pończoch jest jak najbardziej pomoce, ale nie rozwiązuje do końca problemu. Pończochy właściwie dobrane na pewno pomagają zmniejszyć dolegliwości - obrzęk, ciężkość nóg, zapobiegają wystąpieniu zapalenia żył ale niestety nie zlikwidują problemu. Jedyna możliwością pozbycie się żylaków jest ich usunięcie operacyjne przez zwykłe ich wycięcie albo nowoczesnymi z zabiegami zamknięcia żylaków quot;od środkaquot; -wewnatrznaczyniowo. Proszę poprosić lekarza rodzinnego o skierowanie do poradni chorób naczyń albo udanie się na prywatną wizytę. Namiary na lekarzy zajmujących się żylakami można znaleźć np na stronie Polskiego Towarzystwa Flebologicznego (www.ptf.org.pl) w zakładce quot;znajdź lekarzaquot;.
odpowiedz
Człowieku, 39 let, Wrocław
2014-12-11 12:40
Witam, mam stwierdzoną niewydolność ujśći żył odstrzałkowych z odcinkową niewydolnością vsp. Które z produktów kompresyjnych będą dla mnie najodpowiedniesze?. Czy ucisk musi byc zastosowany wyżej niż uszkodzone żyły.Pozdrawiam
dr. Marcin Kucharzewski
2014-12-11 12:40
Witam serdecznie W związku z faktem, że największe ciśnienie w układzie żylnym jest na poziomie stawu skokowego i dolnej części podudzia wystarczające powinny być podkolanówki. Jednak, ważne jest też, aby bezpośrednio nad górną częścią (zakończeniem) wyrobu uciskowego nie znajdował się żylak (szczególnie duży żylak), bo to może nasilać dolegliwości bólowe. Jeżeli zgodzi się Pan na stosowanie pończoch to jest to chyba najlepszy wybór. Nie wiem jak dużego stopnia jest ta niewydolność i jak duże są żylaki. Jeśli żylaczki są małe albo wcale ich nie widać to można zastosować pierwszą klasę ucisku, ale jeśli żyły są znacznie poszerzona to zalecałbym 2 klasę. Bardzo istotne przez zaleceniem wyrobów uciskowych jest potwierdzenie prawidłowego ukrwienia kończyny. To badanie musi być przeprowadzone bezpośrednio lekarza. Nie można tego zrobić w inny sposób tzn. : mailowo lub telefonicznie.
Początek 1 2 Dalej Koniec